Naselje, Manastiri, turizam

Lapčići su kroz svoju istoriju pripadali Mletačkoj, Veneciji pa Austrougarskoj, Zetskoj banovini, pa Crnoj Gori. Na osam kilometara od sela je bila granica koja je delila Boku (koja je pripadala ustrougarskoj) od Crne Gore. U Lapčićima su živeli Srbi (kako kažu meštani „svi su se pisali kao Srbi”). Zna se da je pre osam vekova u Lapčićima postojala crkva posvećena Svetom Luki, čiji su temelji sačuvani do danas. Lapčići se pominju i kao mesto gde je Šćepan Mali boravio pre nego što je otišao na Cetinje. U austrougarsko vreme u Lapčićima se nalazila bolnica, koja je zatvorena 1918. Poreklo imena mesta se ne zna (jedna od pretpostavki je da je ime izvedeno od prezimena Lavčići ili Lapčići).

 

Maine

Pleme Maine je jedna od tri stare knežine (zajedno sa Brajićima i Poborima) koje su u prošlosti bile u sastavu Boke ili Crne Gore. Dok su bile u sastavu Crne Gore nazivane su i Petom nahijom, ili su se računale kao sastavni deo Katunske nahije. Maine se dele na tri dela: Podostrog, Gornje (Srednje) i Donje (Krajnje) Maine.

Gornje ili Srednje Maine obuhvataju sela Duletići (bratstvo Duletići), Lapčiće (bratstva Franeta, Radonić ili Radonjić i Bjelica), Markoviće (bratstva Marković i Radulović) i Laze (bratstva Gigović i Lazović). U selima je danas malo pripadnika ovih bratstava, većina ih se iselila u Budvu, neki su kolonizovani u Srbiju (Vojvodinu), neki su se iselili po svetu.

 

 

 

Svetinje prošlosti


Na području Maina ima više crkava i manastira. Manastir Podmaine nalazi se na blagom uzvišenju iznad budvanskog polja, oko dva kilometra severno od Starog grada. Drugo ime za manastir je Podostrog. U njemu se nalaze manji hram Uspenija Presvete Bogorodice iz XV veka, zadužbina Crnojevića i crkva sv. Petke iz 1747. godine, zadužbina mitropolita Sava Petrovića. Unutrašnjost ove crkve je ukrašena freskama koje je živopisao 1747. godine slikar iz Risna Rafail Dimitrijević. Enterijer crkve krasi i vredan ikonostas okovan srebrom.

 

 

 

Turistička oaza

Posle 2000. godine Lapčići počinju da se razvijaju i danas su jedna od najznačajnijih turističkih destinacija u budvanskoj opštini. Godine 2005. počinje izgradnja luksuznog turističkog kompleksa Vile Lapčići. U ovom kompleksu boravile su mnoge svetski poznate ličnosti kao što su: Pavel Bure, vlasnik fabrike satova i čuveni svetski hokejaš, kosmonaut Volkov, režiserka Ala Surikova (Alla Surikova) iz Moskve, glumac Aleksandar Tjutin (Aleksandr Tyutin) koji je posetio Lapčiće u vreme održavanja Festivala ruskog filma u Podgorici 2011.

Lapčićani su ponosni na carske veze sa Rusijom, pa su jednu ulicu nazvali po ruskom admiralu Aleksandru Vasiljeviču Kolčaku. U kompleksu Vile Lapčići održano je i nekoliko međunarodnih likovnih kolonija.

 

Čist planinski vazduh i tišina čine Lapčiće izuzetno privlačnim za turiste. Pored vila Lapčići nalazi se prirodni izvor vode koji im daje posebnu notu mira i opuštenosti, a za kvalitetan odmor najviše je zaslužan arhitektonski ambijent - vile izrađene od kamena savršeno se uklapaju u gorski pejzaž. U kompleksu je sve podređeno pogledu koji se sa vila spušta na Budvu i Sveti Stefan.