Fitoterapija

Vekovima su biljke bile korisna, a ponekad i spasonosna lekovita sredstva za ljudski rod. Čak su se i na početku 20. veka, pre sto godina, „moderni” prozvođači farmaceutskih preparata prevashodno bavili ekstrakcijom, otkrivanjem i prodajom aktivnih supstanci iz lekovitih biljaka.

 

ANĐELIKA (ANĐEOSKI KOREN)

Angelica sylvestris

KORISTI SE – cela biljka

PRIPREMA SE – kao čaj (od listova), ekstrakt

POMAŽE KOD – stomačnih tegoba, problema sa varenjem, nadimanja, dizenterije, grčeva, hemoroida, slabog apetita, bolesti grla, bronhitisa, začepljenih bronhija, kožnih bolesti i osipa na koži, slabog apetita, čisti krv. Raste u planinskim krajevima, uglavnom na visinama od 1500 do 2500 metara. Ova biljka se dugo koristi za lečenje, to je jedna od najranije poznatih lekovitih biljaka. Ime anđeoski ili sveti koren dobila je jer je korišćena za lečenje od kuge za vreme epidemije u Evropi.

BAGREM (BELI BAGREM, AKACIJA)

Robinia pseudoacacia

KORISTI SE – cvet, list

PRIPREMA SE – kao čaj

POMAŽE KOD – prehlade, nazeba, za lakše iskašljavanje (čaj od cveta), za jače lučenje žuči (list)

Bagrem je prenet iz Kanade u Evropu početkom XVII veka.

Plodovi bagrema (mahune) mogu se sušenjem konzervirati i upotrebljavati kao povrće. Kuvano semenje bagrema može da zameni pasulj, a prženo da posluži kao zamena za kafu. Cvet bagrema treba brati neposredno pre otvaranja, a list još dok je mlad.Bagremova kora je otrovna.

 
BELA IMELA

Viscum album

KORISTE SE – sušeni listovi i tanje drške

PRIPREMA SE – kao čaj

POMAŽE KOD – visokog krvnog pritiska, arterioskleroze, dijabetesa, poremećaja metabolizma, srčanih tegoba, epilepsije, histeričnih napada, za žene protiv menstrualnih tegoba, velikog gubitka krvi kod jakih krvarenja i posle porođaja. Plod imele je otrovan.

Bere se od početka oktobra do kraja decembra.

 
BELA RADA (KRASULJAK, TRATINČICA)

Bellis perennis

KORISTI SE – cvet, list

PRIPREMA SE – kao čaj

POMAŽE KOD – bolova i grčeva, bolesti želuca i creva, katara sluznice, crevnih grčeva, smetnji u

radu jetre, kod bolesti bubrega i mehura, za jačanje organizma, poboljšava razmenu materija, čisti

krv, leči prehladu.

Bela rada je od davnina zastupljena u narodnoj medicini, široko je rasprostranjena, raste na livadama, pašnjacima i tratinama. Za lek se beru cvetovi i listovi, uglavnom u proleće, ali se mogu

brati i u avgustu.

 
BELI LUK (ČEŠNJAK, ČEŠANJ)

Allium sativum

KORISTI SE – lukovica

PRIPREMA SE – kao sok, kaša, u kapsulama, kao losion

POMAŽE KOD – lose cirkulacije, ubrzava aktivnost probavnih organa, pospešuje rad jetre i žuči, kod infekcijskih oboljenja creva, poboljšava rad srca, kod bolesti organa za disanje, posebno bronhitisa, kod astme, za suzbijanje tuberkuloze, za jačanje apetita, protiv peruti I opadanja kose, za lečenje čireva, protiv gnojenja rana.

Prema zapisima, za lekovitost belog luka zna se odvajkada, u mnogim delovima sveta – kod Kineza, Indijaca, Egipćana, Starih Grka.

U srpskom narodu se od davnina veruje u magijsku, lekovitu i zaštitnu moć belog luka, pa se koristio i kao amajlija za zaštitu od zlih duhova.

 
BELI SLEZ

Althaea officinalis

KORISTI SE – koren, list, cvet

PRIPREMA SE – kao sirup, čaj

POMAŽE KOD – upala organa za disanje i ždrela, protiv proliva

Bere se leti po suvom vremenu, kad spadne rosa i brzo suši na promaji.

Nestručno osušeni i ubrani cvetovi mogu da potamne i poplesnive, pa treba biti pažljiv. Za lekovitost belog sleza zna se od davnina. Pominje se još kod starogrčkih pisaca. Karlo Veliki je u IX veku izdao naredbu prema kojoj se beli slez mora uzgajati na svim državnim imanjima njegovog carstva.

 
BOKVICA

Plantago

KORISTI SE – list, koren

PRIPREMA SE – kao čaj, sirup, kao oblog (svež list)

POMAŽE KOD – protiv dijareje, za zaustavljanje krvarenja, za vidanje rana, kod bakterijskih infekcija, protiv povišenog holesterola i krvnog pritiska, kod bronhitisa i bronhijalne astme, kod konjuktivitisa, ekcema, herpesa, protiv žuljeva.

Bokvica je jedna od najrasprostranjenijih biljaka, koja raste svuda. Lekovitost ove biljke poznata je od davnina. U našim krajevima raste više vrsta bokvica, od kojih su najpoznatije ženska (širokolista) bokvica, muška (uskolista) i srednja bokvica. U narodu se najviše ceni i najčešće upotrebljava ženska bokvica. List bokvice se bere sve dok biljka cveta, a koren se vadi cele godine. Uglavnom se u lekovita svojstva koristi svež ili suv list, a ređe cela biljka i koren.

 
BOSILJAK

Ocimum basilicum

KORISTE SE – stablo, grančice, listovi, cvetovi

PRIPREMA SE – kao čaj, ulje, oblog

POMAŽE KOD – akni, ekcema, gnojnih čireva, astme, grčeva u želucu i mišicima, zatvora, nesanice,

noćnog mokrenja, bronhitisa.

Za lečenje se koristi svež i osušen bosiljak. Koristi se kao začin, naročito u mediteranskoj kuhinji.

U srpskim kućama bosiljak se bere, slaže u strukove i suši. Ovako pripremljen čuva se tokom cele godine i iznosi kada sveštenik dođe da sveti vodicu, da njime kropi ukućane. Miris bosiljka simbolizuje blagodat Duha Svetog.

 
BRŠLJAN (ZIMZELEN, ZELENGORA)

Hedera helix

KORISTE SE – listovi, gornji delovi stabljike sa cvetovima

PRIPREMA SE – čaj (od lista), kupka, ekstrakt, sirup, ulje, gel

POMAŽE KOD - bronhitisa, kašlja, crevnog i želudačnog katara, astme, polipa u nosu, reumatskih bolesti, problema sa žučnom kesom, blagotvorno deluje na srce i krvne sudove, reguliše neredovnu menstruaciju. Spolja se koristi za čišćenje kože, protiv svraba, kurjih očiju. Čisti telo od trovanja pesticidima i radioaktivnog zračenja. Ulje i gel od bršljana se koriste za lečenje celulita.

Plod (u obliku bobica) bršljana je otrovan.

 
ČUVARKUĆA (DOMAĆA ALOJA)

Sempervivum tectorum

KORISTE SE – mesnati listovi

PRIPREMA SE – cedi se sok i pije ili se stavlja u obliku obloga, čaj od svežih ili suvih listova

POMAŽE KOD – za lečenje herpesa, opekotina, čireva, protiv stomačnih tegoba, protiv infekcije

bakterijom heliobacter pylori, protiv upale grla, za jačanje imuniteta (sa medom), za obloge u slučaju uboda insekata, za uklanjanje bradavica, protiv bola u uhu.

Sok iz listova čuvarkuće pomaže da se otpuše ušni kanali, jer rastvara žutu smolu.

Za čuvarkuću se zna vekovima. Nekada se verovalo u njeno magično dejstvo – da ima moć da

štiti kuću od groma, oluje i požara i ukućanima osigurava blagostanje i prosperitet i štiti ih od

zlih duhova. Čuvarkuća je jestiva.

 
GIGANTSKA LIJANA

Uncaria tomentosa

KORISTE SE – koren i kora lijane

PRIPREMA SE – kao čaj, ekstrakt, u obliku kapsula

POMAŽE KOD – oboljenja zglobova, problema sa želudačno- crevnim traktom, oboljenja žuči, teških infekcija, oteklina, za lečenje posledica od povreda.

Ova biljka pominje se u brojnim indijanskim legendama kao magični lek za najteže i najfatalnije bolesti. Od sedamdesetih godina prošlog veka ona je u žiži interesovanja američkih farmakologa. Jedino mesto gde raste je basen reke Amazon u Peruu. Gigantska lijana dostiže dužinu do 50 metara i ima bodlje koje podsećaju na mačiju šapu sa kandžama (otuda njen španski naziv una de gato – mačija kandža). Indijanska plemena naseljena duž Amazona od davnina koriste ovu biljku za lečenje. Interesantno je da se, prema istraživanjima, oblast rasprostranjenosti lijane tačno poklapa sa geografskom zonom u kojoj skoro da nema onkoloških oboljenja.

 
GINKO

Ginkgo biloba

KORISTE SE – listovi, seme

PRIPREMA SE – kao ekstrakt

POMAŽE KOD – poremećaja memorije, loše cirkulacije, demencije, Alchajmerove bolesti, kod astme

i alergija, kod bakterijskih infekcija, kod stanja posle srčanog i moždanog udara, sprečava nastanak

tromba i razvoj infrakta i šloga.

U dalekoj istoriji ginko je bio široko rasprostranjena biljka. Danas je divlji ginko endemska vrsta

koja raste samo u planinama na jugoistoku Kine. Gaji se u parkovima i botaničkim baštama, kao i

u dvorištima kineskih i japanskih hramova kao sveto drvo.

 
GLOG (BELI GLOG, CRVENI GLOG, GLOGINJA)

Crataegus laevigata

KORISTE SE – cvetovi, listovi i plodovi ( bez peteljke)

PRIPREMA SE – kao čaj

POMAŽE KOD – različitih bolesti srca (upale srčanog mišića, angine pektoris, zakrečenja krvnih sudova itd.), reguliše nivo krvnog pritiska, pomaže kod uznemirenosti i nervne napetosti, nesanice.

Cvetovi i listovi se beru u proleće. Cvetovi se beru samo sa drveta koje je u punom cvatu, suše se u tankom sloju (pazeći da ne promene boju). Listovi se beru posle cvetanja biljke. Plodovi se beru zreli, suše se prvo u hladu, a posle u toploj peći ili zagrejanoj sušari.

 

GUARANA

Paullinia cupana

KORISTI SE – seme i smola

PRIPREMA SE – kao napitak, čaj, alkoholni ekstrakt, sirup, tablete

POMAŽE KOD – podizanja energetskog nivoa organizma, sagorevanja masti, suzbija pojačan apetit, koristi se za odvikavanje od pušenja, otklanja glavobolje, za čišćenje creva, smanjuje simptome upalnih procesa, koristi se i kao diuretik, za lečenje infekcija urinarnog trakta, protiv dijareje, bolnih menstruacija, kod niskog krvnog pritiska.

Guarana je tropska biljka koja raste u Venecueli i Brazilu. Brazilski domoroci guaranu konzumiraju

u malim dozama od detinjstva, zajedno s majčinim mlekom, tako da je ona sastavni deo njihove ishrane. Svoju dugovečnost Indijanci povezuju s guaranom, koju nazivaju „eliksirom dugog života”. Domoroci tvrde da je guarana „hrana i lek koji čini ljude jakim i otpornim do poodmaklog doba, a ženama daje baršunastu kožu, bez bora i celulita.” Specifičnost guarane je produženo dejstvo kod podizanja energije i opšteg stanja organizma koje traje oko 6 sati.

 
HAJDUČKA TRAVA

(HAJDUČICA, STOLISNIK)

Achillea millefolium L

KORISTI SE – nadzemni deo biljke u cvetu (Millefolii herba) ili cvetovi (Millefolii flos)

PRIPREMA SE – kao čaj, tinktura, obloga, hladna i topla kupka

POMAŽE KOD – povišenog krvnog pritiska, oboljenja creva i želuca, protiv moždane i srčane tromboze, kao antibakterijsko sredstvo protiv stafilokoka, ešerihije koli, za smirivanje upala na koži i sluzokoži, za lečenje rana, zaustavljanje krvarenja.

Bere se za vreme cvetanja, a listovi do jeseni. Hajdučica je od davnina poznata kao lekovita biljka, o tome svedoči i njen latinski naziv (Ahilea) koji je dobila po grčkom junaku Ahilu, Hironovom učeniku, koji je, prema predanju, ovom biljkom zacelio ranu Telefusu.

 
HRAST

Quercus robur

KORISTI SE – kora sa mlađih grana (2 do 4 godine), plod (ispržen i samleven)

PRIPREMA SE – samlevena kora ili plod, u obliku praška, kao napitak (lekovita kafa od žira), kao oblog od samlevene kore (kod problema na koži, hemoroida i dekubitusa)

POMAŽE KOD – problema sa probavnim traktom – hronične dijareje, upale creva, kod hemoroida, za zaustavljanje krvarenja, protiv preteranog znojenja, kod upala desni, ždrela, na koži protiv opekotina, ojeda, dekubitusa, za popravljanje krvne slike, protiv rahitičnosti kod dece, protiv kostobolje i bolova u zglobovima. Lekovita i hranljiva svojstva hrastovog žira poznata su od davnina. Nekada se redovno koristio u ljudskoj ishrani. Kora se skida početkom proleća, ređe u jesen, i suši se u senci ili u pećnici.

 
IVA (DUPČAC, GORSKI CMILJ)

Teucrium montanum

KORISTE SE – lisnati cvetni vrhovi grančica

PRIPREMA SE – kao čaj, tinktura, kupka

POMAŽE KOD – problema sa varenjem, oboljenja disajnih organa, kod tubekuloze, za jačanje imunog sistema, za lečenje rana i promena na koži.

Raste iznad 800 metara nadmorske visine. Sakuplja se u vreme cvetanja, od juna do avgusta. Gde god da se bere, trebalo bi barem trećinu vidljivih cvetova ostaviti netaknute. Ova trava zaštićena je Uredbom o stavljanju pod kontrolu sakupljanja, korišćenja i prometa lekovitog bilja, jer je, osim što je lekovita, korisna i zato što izvrsno vezuje ono malo zemlje na ogoljenom kamenjaru.

 

KAMILICA

Matricaria chamomilla

KORISTI SE – cvetovi , listovi

PRIPREMA SE – kao čaj, kupka, mast, ulje, krema

POMAŽE KOD – deluje antivirusno, antibakterijski i antifungicidno, koristi se za lečenje želuca i creva (gastritisa, kolitisa, nadimanja, grčeva), kod nervnih oboljenja (depresija), oboljenja ženskih organa, predmenstrualnih tegoba. Spolja se koristi protiv upala kože i sluzokože, za inhalaciju kod prehlada, kao kupka.

Jedna od najstarijih i najpoznatijih lekovitih biljaka. Kamilica se najčešće koristi u sušenom stanju, i to najviše cvet i list. Koristi se kao dodatak jelima, za spremanje čajeva, za inhalaciju, za spremanje eteričnih ulja, za kupke i spravljanje obloga i kao dodatak kozmetičkim preparatima.

 

KANTARION (GOSPINA TRAVA)

Hypericum

KORISTI SE – cvet

PRIPREMA SE – kao čaj, ulje, mast

POMAŽE KOD – depresije, upalnih procesa, protiv gastritisa, čira na želucu, bolesti bubrega, jetre, slezine i bešike, povišenog krvnog pritiska i srčanih oboljenja, hemoroida, za ublažavanje i lečenje opekotina.

Cveta od maja do septembra. Kantarion treba koristiti pažljivo jer stimuliše enzime jetre da brže metabolišu lekove i na taj način se smanjuju njihove koncentracije u krvi, pa tako može značajno da se umanji ili izostane dejstvo primenjenog leka. Poznati su slučajevi žena koje su uprkos primeni

kontraceptivnih pilula zatrudnele, jer su istovremeno koristile kantarion. Kantarion ne treba primenjivati istovremeno sa antidepresivima.

 

KIČICA

Centaurium erythraea

KORISTI SE – list, cvet

PRIPREMA SE – čaj, ekstrakt, rakija

POMAŽE KOD – slabog apetita, problema sa varenjem, protiv groznice. Deluje kao gorko

sredstvo, čiji sastojci izazivaju refleksno lučenje pljuvačke, sokova i enzima u digestivnom traktu, što omogućava bolje i kompletnije varenje hrane. Ovi sastojci poboljšavaju apetit, pa se biljke koje ih sadrže koriste za jačanje i oporavak organizma. Za vodeni ekstrakt kičice dokazano je da ispoljava i protivupalno i antipiretično delovanje. Zajedno sa pelenom koristi se za sniženje nivoa šećera u krvi, kod malokrvnosti, žutice, krvarenja pri jakim upalama. Koristi se za rane koje sporo zarastaju.

Nadzemno deo biljke se bere u vreme cvetanja. Široko je rasprostranjena biljka.

 
KOPRIVA (ŽARA)

Urtica dioica

KORISTE SE – listovi, koren, seme

PRIPREMA SE – kao čaj, supa, salata, ekstrakt, sirup

POMAŽE KOD – čisti krv, protiv malokrvnosti, protiv opadanja kose, reumatizma i oboljenja zglobova, groznice, čira na želucu, nesanice, nervoze, stimuliše rad jetre i pankreasa, odličan je diuretik, podiže odbrambenu moć imunosistema, vraća snagu i energiju, sprečava upale, podstiče izbacivanje štetnih materija iz organizma, pomaže obnavljanje oštećenih ćelija i utiče na duže zadržavanje kiseonika u mozgu. Koristi se i protiv akni i bubuljica.

U proleće se skupljaju lišće i vrškovi, od proleća do jeseni korenje, a kompletna biljka tokom cele godine. Jedino se seme skuplja isključivo u avgustu.

 

LAVANDA

Lavandula officinalis

KORISTI SE – cvet, grančice i etarsko ulje

PRIPREMA SE – kao ulje, kupka, čaj

POMAŽE KOD – poremećaja raspoloženja, umora, nesanice, problema sa varenjem, grčeva, nadimanja, kod poremećaja periferne cirkulacije

Cvet lavande se bere pre nego što biljka sasvim procveta, a etarsko ulje se dobija destilacijom iz sveže biljke. Miris lavande ima umirujuće dejstvo. Lavanda se koristi i kao insekticid – vrećice sa osušenim cvetom i grančicama čuvaju od moljaca. Od etarskog ulja lavande prave se preparati za zaštitu od ujeda komaraca.

 

LIPA

Tilia L.

KORISTI SE – cvet, unutrašnji deo kore

PRIPREMA SE – kao čaj, med, kupka

POMAŽE KOD – neuroza, anksioznosti, protiv stresa, za opuštanje nervnog sistema, kod problema sa varenjem, za žene u menopauzi - umanjuje nervozu, valunge (napade vrućine) i umiruje san, koristi se i za predmenstrualne simptome, blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem, posebno u slučajevima ateroskleroze ili hipertenzije (lipa snižava krvni pritisak), cvet lipe isceljuje i jača zidove krvnih sudova. Lipa čini krv tečnijom, manje gustom, sprečavajući stvaranje ugrušaka, deluje protiv stvaranja plaka na krvnim sudovima, blago deluje na koronarnu vazodilataciju, smanjujući tako rizik od srčanog udara.

 

MAJČINA DUŠICA

(BAKINA DUŠICA, DIVLJI BOSILJAK)

Thymus serpillum

KORISTI SE – listovi i cvet

PRIPREMA SE – kao čaj, u uljima, kremama, melemima, tinkturama, kao kupka,

POMAŽE KOD – gripa, prehlade, respiratornih infekcija, infekcija mokraćnih puteva, artritisa, glavobolje (posebno izazvane upalom sinusa), loše cirkulacije, loše probave, nadimanja, akni, bolesti zavisnosti, gljivica (posebno kandide), kod velikog kašlja, bronhijalne astme i kašlja sa iskašljavanjem. Kod pojave facijalne neuralgije (bola u predelu lica) pomaže da se napravi jastuk od osušenih biljaka kamilice, majčine dušice i hajdučice i ostavi preko noći da deluje na obolelo mesto, dok se u toku dana konzumiraju po 2 šolje čaja koje se ispijaju u intervalima (da bi se osetilo njegovo blagotvorno dejstvo).

 
MATIČNJAK

(PČELJINJA TRAVA, LIMUN TRAVA)

Melissa officinalis

KORISTI SE – listovi, etarsko ulje

PRIPREMA SE – kao čaj, biljne kapi, etarsko ulje

POMAŽE KOD – nadutosti, reumatizma, neuralgija, uznemirenosti (za smirenje), migrene, protiv uboda komaraca, protiv virusa herpesa.

Kada biljka počne da cveta, sakupljaju se vršni delovi – list i stabljika, koji se suše. List sadrži etarsko ulje.

 

MASLAČAK

Taraxacum officinale

KORISTI SE – cvet, listovi, koren, stablo

PRIPREMA SE – kao čaj, tinkura, med, salata, varivo, sok, sirup

POMAŽE KOD – loše krvne slike, čisti organizam, koristi se protiv gihta, ekcema, ublažava reumu, leči jetru, pomaže lučenje žuči. Pošto je dobar diuretik, pomaže da bolje radi žučna bešika, da se bolje steže i luči više žuči u crevo, poboljšavajući rad creva. Pogodan za ljude sa peskom i kamenom u mokraćnim kanalima. Na koži ublažava svrab, lišaj, osip. Snižava nivo lošeg holesterola. Reguliše neuredan menstrualni ciklus.

Cveta od marta do maja jarko žutim cvetovima. Listovi se beru pre cvetanja, koren se vadi u proleće i u jesen, a stabljika u periodu cvetanja. Pri vađenju korenja treba voditi računa da se koren ne iseče da ne bi ostao bez sokova. Izvađeno korenje treba da se suši dva-tri dana na suncu.

 
NANA (MENTA, METVICA)

Mentha piperita

KORISTI SE – list

PRIPREMA SE – kao čaj, ulje, začin, rastvor za ispiranje usta

POMAŽE KOD – protiv bolova i grčeva u želucu i crevima, protiv usporenog varenja, nadutosti, kod prenadraženog debelog creva , kod uznemirenosti, anksioznosti, neuroza, nesanice, deluje smirujuće, okrepljujuće i vraća snagu. Nana utiče na regulaciju ubrzanog srčanog rada, opušta bronhije i olakšava tegobe kod astme. Zajedno sa matičnjakom koristi se protiv mučnina kod trudnica. Nana se primenjuje i protiv neprijatnog zadaha i kod bolesti desni i zuba u vidu rastvora za ispiranje usta. Spoljašnja upotreba: masiranjem pomaže kod truljenja kože, otklanja glavobolju. Unutrašnja upotreba: svojim sastojcima deluje na pojačanje izlučivanja žuči, smiruje grčeve (želudačne i crevne), postepeno otklanja nagon za povraćanjem i doprinosi smirivanju smetnji nervnih smetnji kao što je nervozno lupanje srca.

 

NEVEN

Calendula officinalis

KORISTE SE – cvetovi, listovi, stablo

PRIPREMA SE – kao čaj, krema, mast, ulje, obloga, melem

POMAŽE KOD – protiv zapaljenja (deluje antiseptično i antibakterijski), kožnih bolesti, gljivičnih infekcija, protiv grčeva, napada astme, kašlja, lupanja srca, nesanice, leči čireve, bradavice, kurje oči, protiv predmenstrualnih tegoba i problema kod žena u klimaksu Neven je dobar biljni antispazmatik (razbija grčeve). Ova osobina se višestruko odražava u organizmu: otklanja grčeve materice i istovremeno je jača, što dovodi do olakšanja kod bolnih menstruacija. Ublažava grčeve

u disajnim putevima, pa je od pomoći kod astme. Neven ima sposobnost da pročišćava krvne sudove i relaksira ih, deluje blago sedativno, povećava lumen i snižava nivo holesterola u krvi, snižava krvni pritisak. Izuzetno blagotvorno djeluje na kožu - koristi se protiv opekotina, rana i promrzlina.

 
ORAH

Juglans

KORISTE SE – mladi plodovi, listovi

PRIPREMA SE – kao ulje, čaj od mladog lišća ili cvetne esencije, kupka od lišća, tonik

POMAŽE KOD – loše krvne slike, usporenog varenja i slabog želuca, protiv bolova u kostima i problema na koži, bolesti štitne žlezde Čaj od mladog orahovog lišća poboljšava krvnu sliku, jača

želudac, olakšava varenje i pomaže u lečenju kostobolje, čireva, gnojnih rana i upale očiju. Takođe, jača imunitet, ublažava rahitis i zaustavlja krvarenje desni.

 

RASTAVIĆ (PRESLICA, KONJSKI REP)

Equisetum arvense

KORISTI SE – cela biljka

PRIPREMA SE – kao čaj, obloga, kupka

POMAŽE KOD – izbacivanja peska iz mokraćnih kanala i bubrega, smanjivanja i izbacivanja kamena u bubregu, protiv malokrvnosti, čira na želucu, fistula na debelom crevu i drugih oblika čireva, kod grčeva u bešici, slabe bešike, bolnog mokrenja, zadržavanja mokraće, upale bubrega sa pojavom belančevina u mokraći, upale bubrežne karlice, krvarenja bubrega, kod hroničnog nadražaja bešike sa pritiskom na mokrenje (kod žena), kod početne tuberkuloze bubrega i bešike. Koristi se i protiv gasova, a čajevi su dobri u lečenju leukoreje, arterioskleroze, hipertonije i gihta.

 

RUSA (ROSOPAS, LASTINA TRAVA, ZMIJINO MLEKO, LASTAVIČINA SUZA)

Chelidonium majus

KORISTI SE – cela biljka

PRIPREMA SE – kao čaj i sredstvo za ispiranje

POMAŽE KOD –bolesti jetre (hepatitis), protiv bolova u stomaku, kod problema na koži (bradavice, žuljevi, lišajevi, ekcemi), za lečenje tumora i promena zna ženskim polnim organima (tumori, miomi, ranice, upale I dr. ) Rusa se mora oprezno koristiti. Za unutrašnju upotrebu koristi se samo osušena biljka i to sa pauzama: tri nedelje se koristi, a jednu pauzira. Dozvoljena dnevna doza je od 2 do 4 grama.

 

ŠIPAK (ŠIPURAK, DIVLJA RUŽA)

Rosa canina

KORISTI SE – plod, seme

PRIPREMA SE – kao čaj, džem, vino

POMAŽE KOD – gastritisa, dizenterije, kao preventive u lečenju avitaminoze, za izbacivanje viška tečnosti i pražnjenje creva, blagotvorno deluje na rad srca i bubrega.

Plodovi se beru zreli, kada su tvrdi i narandžasti, početkom jeseni. Ponekad se iz ploda naknadno

odstranjuje seme, jer se tako lakše suši. Čuva se na suvom i tamnom mestu, u vrećama od jute.

 
ŠTAVELJ (ŠČAV)

Rumex obtusifolis

KORISTE SE – listovi, plodovi

PRIPREMA SE – kao čaj

POMAŽE KOD – dizenterije, malokrvnosti, za lečenje hemoroida, kod problema sa varenjem

Široko rasprostranjen na vlažnim livadama. Listovi se beru u proleće, a plodovi pre samog dozrevanja. Suši se u hladu.

 

UVA (MEDVEĐE GROŽĐE)

Arctostaphyllos uva-ursi

KORISTI SE – list

PRIPREMA SE – kao čaj

POMAŽE KOD – infekcija i upala bubrega, bešike i mokraćnih puteva, deluje kao uroantiseptik i poboljšava izlučivanje mokraće Uvin čaj ne treba dugo koristiti jer listovi sadrže i toksične sastojke. U

Srbiji medveđe grožđe raste na visinama oko 1200 metara. Listovi se sakupljaju od maja do jula.

 

VALERIJANA (MACINA TRAVA, ODOLJEN)

Valeriana officinalis

KORISTI SE – koren

PRIPREMA SE – kao čaj, kapi, tinktura, ulje

POMAŽE KOD – problema sa nervima, alergija, astme, bolova u leđima, bolesti bešike i mokraćnih

kanala, bronhitisa, prehlade i gripa, visokog krvnog pritiska, problema sa varenjem, crevima i želucem Korenje se sakuplja u proleće i u jesen. Posle duge i redovne upotrebe može se javiti nesanica, razdražljivost, glavobolje. Narodno ime macina trava dobila je jer je primećeno da je mačke koriste kada imaju zdravstvenih problema. Kao lekovita biljka u upotrebi je od drevnih vremena, koristili su je i Stari Grci i Rimljani.

 

VIŠNJA

Prunus cerasus

KORISTE SE – plod, peteljke

PRIPREMA SE – kao čaj, sok, džem

POMAŽE KOD – anemije, srčanih oboljenja i tumora, protiv upalnih procesa, ublažava bol u zglobovima kod artritisa i gihta, za izbacivanje peska iz mokraćnoh kanala i kod bubrežnih bolesti (čaj od peteljki), protiv kašlja (čaj od peteljki) Preventivno deluje protiv nastanka tumora u debelom

crevu. Štiti nervni sistem. Zbog velike količine melatonina (hormona koji reguliše san) pred spavanje se može pojesti šaka višanja ili popiti čaša soka od višanja.

 

ZOVA (BAZGA)

Sambucus nigra

KORISTE SE – cvetovi, plodovi

PRIPREMA SE – kao čaj, sok, džem, infuzija, rastvor

POMAŽE KOD – gripa, prehlade, povišene temperature, herpesa, loše probave, upale krajnika, viška mokraćne kiseline u krvi, za čišćenje organizma, protiv artritisa, reumatizma, protiv pega i fleka na koži, bronhitisa, protiv „pušačkog kašlja” Zreli plodovi zove (bobice) su jestivi, ali su blago

otrovni kada nisu zreli. Zova se pominje još u delima starogrčkih pisaca. Cenjena je i u poljoprivredi jer popravlja kvalitet zemljišta. Veruje se da štiti od radioaktivnih uticaja.

 

ŽALFIJA (KADULJA)

Salvia officinalis

KORISTI SE – list i mlade grančice

PRIPREMA SE – kao čaj

POMAŽE KOD – promuklosti, isti krv i jača nerve, greje želudac, otklanja vetrove, ublažava simptome alergijskog rinitisa, pomaže kod prehlade, katara i influence. Koristi se za čišćenje jetre, za bolesti bubrega, protiv noćnog znojenja. Ima i protivupalno dejstvo – koristi se kod zapaljenja ždrela,

unutrašnjih organa, bešike i kod vaginalnih upala. Upotrebljava se u lečenju reumatizma. Dobar je

hormonalni regulator, pa se preporučuje u periodu puberteta i menopauze. Koristi se i za ispiranje usta i grla, poboljšavanje potenciju (vino od žalfije). List žalfije je najlekovitiji kada počne da cveta, najčešće u maju. Bere se pre cvetanja, a lekoviti deo biljke su listovi i mlade grančice.